Ρομαντισμός

 - Ωραία. Καταλαβαίνω πως είσαι ρεαλιστής, για να αποφύγω τη χρήση της λέξης κυνικός. Τέλος πάντων, δεν είσαι ρομαντικός. Όμως για να χτιστεί μια ανθρώπινη σχέση χρειάζεται γλυκάδα.

- Ώστε, γιατρέ, από όσα έχουμε πει ως τώρα, αποφαίνεστε πως εγώ δεν είμαι ρομαντικός! Καταλαβαίνω πως έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση κι αυτή πηγάζει από το διαφορετικό ορισμό, μάλλον, που δίνουμε στη λέξη ρομαντισμός. Βλέπετε γιατρέ, εγώ μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν είμαι ρομαντικός γιατί ποτέ δεν έκανα δώρο επετείου στη κοπέλα μου ένα ταξίδι, για να έχει να θυμάται και να λέει στον επόμενο, πως περνάγαμε μαζί. Λίγες φορές της έδωσα λουλούδια, λίγες φορές την οδήγησα ως την παραλία να περπατήσουμε ένα βράδυ κάτω από το φως του φεγγαριού. Κι αυτό γιατί τέτοιες πράξεις εγώ τις βλέπω χαζομάρες, που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας. Πολλές μικρές χαζομάρες είναι αυτό που εσείς λέτε έρωτα. Πράξεις που πλέον έχουν χάσει το νόημα και έχουν γίνει τυπικές, ώστε καθένας σας να τις περιμένει να συμβούν και αν δεν γίνουν, τότε δεν υπάρχει ρομαντισμός. Κι όταν οι χαζομάρες τελειώσουν, τελειώνει κι ο έρωτας.

Αν δεν πρόσφερα λουλούδια, φρόντιζα πάντα ο κήπος μου να είναι γεμάτος από αυτά, κι ήξερε πως κάθε απόγευμα θα με έβρισκε εκεί να πιουμε καφέ και να πούμε τα δικά μας, μέσα στο παρθένο άρωμα των λουλουδιών που ακόμα διατηρούν τις ρίζες τους και οδηγούνται προς την ολοκλήρωση κι όχι περιμένοντας με ένα μπουκέτο σταθερά κατευθυνόμενων ανθών προς την αποσύνθεση. Έτσι όπως θα ήθελα να βλέπει τον έρωτα.

Αλλά εκείνη ήθελε να βγαίνει έξω και να διασκεδάζει, δεν μπορούσε να κλείνετε μέσα. Μόνο ένα κομμένο λουλούδι μπορεί να φύγει μακριά από τις ρίζες του. Κι όσα κι αν δει θα είναι μάταια μιας και το τέλος του πλέον, είναι θέμα χρόνου. Καμία ελπίδα πως ένας σπόρος θα δημιουργηθεί κάτω από τα πέταλά του. Καταδικασμένο στην αποσύνθεση. Εκείνη ήθελε να ανοίγεται στον κόσμο, αλλά όχι στους ανθρώπους.

Τα ταξίδια που κάναμε μικρά και όχι πολυήμερα. Υποστήριζε ωστόσο πως μετράει η παρέα περισσότερο και την πίστευα, αφού σε κάθε της ταξίδι φρόντιζε να φέρνει κι άλλους μαζί, αφού δεν είμασταν αρκετή παρέα ο ένας για τον άλλον. Δεν της έφερνα δώρα, δεν ήμουν καλός στον να αγοράζω πράγματα, αλλά μετά βεβαιότητος μπορώ να πω πως όσες φορές ξυπνήσαμε μαζί, βρήκε το πρωινό της έτοιμο πριν προλάβει να ανοίξει τα μάτια της.

Ρομαντισμός που κρατάει όσο κάνεις να μυρίσεις το λουλούδι που σου πρόσφεραν ή όσο να περπατήσεις στην παραλία από το αμάξι και πίσω, όσο κάνει το φεγγάρι να μπει σε χάση! Τι αξία έχει αυτός ο ρομαντισμός; Έτσι ερωτεύεσαι, γιατρέ;

Σας λείπει το θάρρος να πεθάνετε για μια ιδέα. Δεν έχω δει κάτι ρομαντικό στη ζωή μου. Δεν έχω δει έναν άνθρωπο να πεθαίνει για μια ιδέα μπροστά στα μάτια μου, για να ξέρω τι είναι ρομαντικό. Η δύναμη του πνεύματος ορίζεται από την γνώση σου για την οδύνη του μέλλοντος προς την επιθυμία σου να συνεχίσεις. Τώρα ξανασκέψου πόση θέληση έχεις και ως που θα πήγαινες με δαύτη. Όταν ξέρεις πως όλα είναι καλά, εύκολα προχωράς, με χαμόγελο και καθαρό βλέμμα, αισιόδοξη. Αν έβλεπες την κρεμάλα και σε οδηγούσαν να ανέβεις τα σκαλιά για τις ιδέες σου, πόσο χαμόγελο θα χάραζε το πρόσωπο σου στα χείλη σου;

Κι απ' την άλλη, αν μπορούσα να πείσω τον έρωτα της ζωής μου πως τα λουλούδια που της έκοψα θα κρατήσουν για πάντα, όπως ο έρωτάς μας, θα ήταν χαζή. Ειδικά, όταν δεν έχει δει με τι μόχθο φτιάχνεται ένας κήπος, πως ανθίζει ένα λουλούδι!

Έλα, γιατρέ, μεταξύ μας! Δεν έχεις τα κότσια για ρομαντισμό. Δεν έχεις το σθένος να αντέξεις ένα τέτοιο πόνο. Και τι άλλο είναι ο ρομαντισμός εκτός από τον πόνο, τον οποιοδήποτε πόνο, που δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο από το τέλος, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει την απουσία. Δεν έχεις τη θέληση να το φτάσεις ως το τέρμα, γιατί πρώτα σκέφτεσαι τι θα γίνει! Κι αν το τέλος σ' αρέσει, θέλεις να φτάσεις ως εκεί. Αν όμως καταλάβεις ότι το τέλος θα πονέσει, επιλέγεις να το αρνηθείς προς χάρην της λογικής σου που σου αποκάλυψε την αλήθεια. Μα, τι λέει τότε για εσένα η καρδιά σου; Το πνεύμα στα καλά και η λογική στα άσχημα; Αυτός είναι ο ρομαντισμός σου; Ως εκεί που δεν πονάς! Και αποφαίνεται έτσι πόσο στείρος είναι ο ρομαντισμός σου αυτός, μιας και στις κακουχίες αδυνατεί να γεννήσει μια ελπίδα να σου δώσει πάτημα να συνεχίσεις. Βάφτισες έρωτα την αγκαλιά και το φιλί γιατί η αλλαγή του εαυτού σου, ασφαλώς απαιτούσε πρώτα από όλα να σκοτώσεις τον παλιό σου εαυτό και εσύ τρόμαξες να αυτοκτονήσεις.

Και τώρα εγώ δεν είμαι καλά και βρίσκομαι μισοξαπλωμένος να μιλάω σε μια άγνωστη που αναμοχλεύει το παρελθόν μου σαν να ήταν δικό της, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα στις σχέσεις μου οφείλεται στην δική μου λάθος οπτική των πραγμάτων, βασισμένη σε ένα επιχείρημα του τύπου " Δίκιο έχουν πάντα οι πολλοί!"

Λοιπόν, πράγματι οι πολλοί αυτά θα έλεγαν, αν και όλες τους οι απόψεις για το τι εστί ρομαντισμός πηγάζουν από ταινίες χωρίς φαντασία.

Και σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρούσα ρομαντικό τον εαυτό μου αν αποφάσιζα να πηδήξω από το μπαλκόνι προς αντίδραση στις σάπιες ιδέες τους, ή καλύτερα, υποστήριξη των δικών μου ισχυρισμών. Ρομαντισμός είναι που ήρθα εδώ να παλέψω για όσα λέω μέχρι να αναγκαστείς να με πετάξεις εσύ από το μπαλκόνι.

- Κανείς δε χρειάζεται να πηδήξει από κανένα μπαλκόνι! Όλα αυτά που λες είναι σωστά, όμως όλοι μέσα μας κρύβουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που περιμένουμε ως ανταπόκριση σε συγκεκριμένες αντιδράσεις. Δεν είναι κακό να προσφέρεις λουλούδια ή να κάνεις κάτι που θεώρεις σαχλό, όταν αυτό κάνει χαρούμενο τη σύντροφό σου.

- Δεν ξέρω! Θα σου δώσω το δίκιο που ζητάς, αν και εσύ παραδεχτείς πως ένα τέτοιο άτομο θα έπρεπε επίσης να αναγνωρίζει και τις δικές μου κινήσεις ρομαντισμού, ως ρομαντισμό, όπως κι εγώ αναγνωρίζω τις δικές του σαχλές προσδοκίες, ρομαντζάδα. Αλλά τότε προφανώς θα μιλάγαμε για μια συνθηκολόγηση, δεν νομίζεις; Σέβομαι τον χαρακτήρα σου, αν και δεν τον καταλαβαίνω, ούτε τον αποδέχομαι, κι απαιτώ κι εσύ να μου προσφέρεις τα πράγματα που θέλω, άσχετα από το αν το θες ή όχι, μόνο και μόνο επειδή το κάνω κι εγώ. Αυτή η σχέση θα δούλευε μέχρις ότου ο ένας από τους δύο έβρισκε κάτι καλύτερο.

Μα και πάλι, αυτά ήταν μόνο όσα πρόλαβα να σου πω. Βλέπεις η παρακμή τους δεν σταματάει εδώ. Βαφτίζουν ρομαντικό κάθετι ανήθικο κι ατέρμονο, που θα τους βυθίσει γρήγορα στη νοσταλγία του παρελθόντος. Βαφτίζουν ρομαντικό κάθετι μελαγχολικό που θα τους πληγώσει ώστε να έχουν κι αυτοί μια πληγή να δείξουν στο κόσμο. Μια πληγή να τους δώσει άλοθι για τα λάθη τους και τις στιγμές που φάνηκαν αδύναμοι. Κι αυτό γιατί δε θέλουν κατά βάθος να παραδεχτούν ότι πάντοτε ήταν αδύναμοι. Έχει ευθύνη η δύναμη και τις περισσότερες φορές, η ευθύνη αυτή ονομάζεται, απόδειξη. Απόδειξη των λόγων με πράξεις. Πράξεις ουσιαστικές, με αντίκτυπο κι όχι την μετάνοια για τις λάθος επιλογές του παρελθόντος. Και εύχονται τα πράγματα να είναι έτσι μόνο όταν το συμφέρον είναι με το μέρος τους.

Θα σου εξηγήσω τι θέλω να πω με μια συζήτηση που είχα κάποτε με μια κοπέλα μου. Ήταν καλοκαίρι και κάναμε διακοπές σε ένα νησί. Περπατώντας στο λιμάνι, Κυριακή πρωί, απολαμβάναμε τον ήλιο που δεν σε έκαιγε ως εκείνη την ώρα. Συναντήσαμε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στη βόλτα μας αυτή κι εκείνη όταν το είδε άρχισε να μου περιγράφει πόσο θα ήθελε να μπορούσε να το μετατρέψει σε ένα ξενοδοχείο.

"Ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο, λιτά διακοσμιμένο. Ίσως για παράνομα ζευγάρια, που η ζωή δε τα έφερε έτσι όπως θα ήθελαν για να είναι μαζί. Έτσι, μια στο τόσο, καταφέρνουν να βρεθούν έστω για ένα βράδυ"

Την κοίταξα με λύπηση!

"Αλήθεια, αυτή τη στιγμή εξυψώνεις την απιστία στο ύψος του ρομαντισμού;"

"Όχι, δε με κατάλαβες!"

"Μπορεί! Αλλά προσπαθώ. Δεν υπάρχει καμία ζωή που τα φέρνει κάπως, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είναι αρκετά παρήγορο να πιστεύουμε πως δε φταίμε για λάθος πράγματα που έγιναν, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τις επιλογές σου. Αν κάνεις πραγματικά ότι καλύτερο μπορείς, αν αποφασίσεις να θυσιάσεις ακόμα και τον εαυτό σου για να τα καταφέρεις, για να γίνεις καλύτερος, δεν βλέπω τον λόγο να υποφέρεις, αν τελικά δεν πάνε όλα καλά κι ούτε βέβαια να μετανιώνεις. Εσύ έκανες ότι καλύτερο μπορούσες και δεν είχες τίποτα άλλο να δώσεις, τι γυρνάς πίσω να βρεις, τα λάθη του άλλου; Και τι πιστεύεις πως θα γίνει; Δε θα πληγωθείς μήπως ξανά και με κάτι καταδικασμένο να μένει στάσιμο μέχρι να σαπίσει και να βρωμίσει; Και τελικά, αν θεωρείς πως έκανες κάτι λάθος στο παρελθόν, αντί να προσπαθείς μάταια να το διορθώσεις, προσπάθησε καλύτερα να κάνεις στο παρόν τις σωστές επιλογές. Αλλά ας μην το πάω τόσο μακριά. Απλώς δε μου φαίνεται σωστό κάποιος να απατάει το/τη σύντροφο του με πρόσχημα μια μοιρολατρική ζωή. Μπορεί να πει απλά πως ακόμα δεν έχει τελειώσει μέσα του το παρελθόν ή ακόμα χειρότερα, να μην έχει καταφέρει να τον γεμίσει το μέλλον, αλλά όχι να νιώθει πως είναι ρομαντικός, αυτό δε το δέχομαι!"

Δε μου απάντησε τίποτα! Έκανε μαι γκριμάτσα για να μου δείξει ότι παρεξήγησα τα λόγια της και εννοούσε κάτι άλλο, όπως και ψιθύρισε, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση ως προς το τι εννοούσε!

Εγώ περπάταγα σα χαμένος διότι τα ίδια μου τα λόγια ήταν σαν να με είχαν ξυπνήσει απότομα από ένα γλυκό ύπνο. Βλέπεις κάποιο διάστημα είχε πάει διακοπές στην πόλη που ήταν ο πρώην της, να επισκεφθεί κάποιες φίλες της! Η κακή στιγμή που ελπίζεις να μην έχεις δίκιο!